Uutiset

  

 • YRITYSTOIMINNAN ALOITTAMISEN BYROKRATIA MONESSA AASIAN MAASSA ON TEHTY HELPOKSI

  Monet Aasian maat ovat helpottaneet ulkomaisten sijoittajien ja yritysten etabloitumista markkinoille, ja näin on myös Singaporessa (The World Bank 'Ease of Doing Business 2020 Ranking'; ranking sijoitus 2.), Hong Kongissa (3), Etelä-Koreassa (5) ja Taiwanissa (15.). Vertailun vuoksi mm. Suomen sjoitus on 20, Saksan 22., Japanin 29. ja Kiinan 31. Sen lisäksi, että yritys miettii etabloitumista puhtaasti bisneksen näkökulmasta, niin muutkin asiat tulee ottaa huomioon, jos yrityksessä mietitään etabloitumista Aasian maihin tai missä kannattaa aloittaa. 

  Arvioitaessa etabloitumista, niin yleisimmät asiat, joita pitää liiketoiminnan kannattavuuden lisäksi selvittää liittyvät yrityksen perustamisen liittyvä byrokraatia, verotus, kirjanpitoon liittyvät seikat, työntekijöiden rekrytointi sekä rahaliikenne ja pankkitoiminta. Tässä muutama kommentti ja periaatteet näistä seikoista:


  Usein esitetty perute, markkinoiden koko, voi olla hämäävä. Edes Kiinan tai Intian lähes 1,4 miljardin väestö ei välttämättä ole hyvä tai oikeakaan peruste, sillä näissäkin toimii useita markkina-alueita ison markkina-alueen sisällä, joista edes kaikkein kuumimpien alueiden markkinoita ei välttämättä kannata harkita, kun monesti markkinoilla on jo ollut tunkua aikaisemmin. Muutenkin pitää osata priorisoida omat resurssit, kustannustaso ja todellinen potentiaali omiin mahdollisuuksiin.

  Pitää myös huomioida, että liiketoiminnassa pikavoittoja ei ole, ei varsinkaan operoitaessa vierailla markkinoilla. Tällöin lähtökohdiltaan pitää huomioida aloittamiskustannukset pitkällä tähtäimellä, ja todellisten liiketoimintamahdollisuuksian selvittäminen pitää tehdä myös markkinoilla paikan päällä, eikä vain 'desk studina'.

  Työntekijöiden löytäminen ja rekrytoiminen on myös selvitettävä. Osaavaa, nuorta kielitaitoista ja edullista työvoimaa ei olekaan välttämättä helppo löytää tai saada sitoutumaan yritykseen pitkäksi aikaa. Myös länsimaisen kulttuurin omaksuminen ja managementti voivat aiheuttaa konflikteja, ellei paikallista liike-elämän kultturia ymmärrä riittävästi.

  Toki jokainen bizcase pitää selvittää erikseen. Mutta jos koetaan, että yrityksen perustaminen on helppoa Suomessa, ja että Aasiassa sama voidaan kokea hankalaksi kielen ja kulttuurin vuoksi, niin on hyvä todeta, että usein kyse on vain erilaisuudesta, ja että keskimäärin monessa vientikohteessa asiat ovat vain keskimäärin yhtä helppoja tai vaikeita. Nimittäin moni asia voi ollakin hankalaa, mutta moni asia voikin olla yllättävän helppoa. Tässäkin auttaa vain oikea asenne ja määrätietoisuus.

  Katso lisää esim. 

  http://documents.worldbank.org/curated/en/688761571934946384/pdf/Doing-Business-2020-Comparing-Business-Regulation-in-190-Economies.pdf


  Petteri Lehto
  Tuulplan Oy

    Takaisin

Tuulplan Oy
sales@tuulplan.fi