LUE LISÄÄ MARKKINOISTA

Blogi

 • Talvi se on Kauko-Aasiassakin

  Suomessa on ollut nyt poikkeuksellinen talvi. Talvi tuli myöhempään, ja kun se tuli, niin lunta saattoi tulla poikkeuksellisen paljon etelää myöten. Mutta sitten taas hetken päästä lämpötila kipusi lähelle nollaa tai jopa yli, jolloin lumet suli. VRkin kuulemma on ollut ongelmissa, mutta mikä ei liene ollut yhtään uutta.

  Entä sitten Taiwanissa, jonka ilmasto on sub-trooppisen ja trooppisen ilmaston vyöhykkeellä tai voiko ylipäänsä Kauko-Aasiassa olla ylipäänsä talvea tai lunta? Moni vielä ajattelee, ettei Itä-Aasiassa ole edes talvea, tai kunnolla edes lunta vaan talvi ja pakkaset olisivat jotenkin pohjoimaalaisten yksinoikeus. Tämä ajattelu sai ehkä kolauksen Etelä-Korean talviolympian myötä. Etelä-Korean lisäksi myös Japanin pohjoiset saaret voivat olla hyvinkin kylmiä ja lumisia, lunta voi olla jopa metreittäin, kuten esim. Itäisessä Venäjässä, missä talot voivat kirjaimellisesti hautautua lumeen. Myös Pohjois-Kiinan talvi osaa olla myös hyvin kolea. Siellä myös pidetään vuosittain lumivestoksen juhlia, joissa työt ovat vertaansa vailla. 

  Kauko-Aasia on sen verran iso ja laaja, maiden maantieteelliset olosuhteet myös hyvin moninaiset, joten siellä löytyy hyvinkin monenlaista säätä ja olosuhteita. Esimerkiksi vuoristoinen Taiwan on maantieteellisesti ainutlaatuinen myös säätyypiltään. Maassa on yli 3000 metrin vuoria enemmän suhteellisesti ja pinta-alaan suhteutettuna enemmän kuin missään muussa maassa korkeimman vuoren ollessa noin 4000 metriä merenpinnasta. Sen lisäksi, että Taiwan on nimensä veroinen, kaunissaari, niin tämä on myös pyöräilijän paratiisi, jos kriteerinä on maaston monipuolisuus ylä- ja alamäkineen.

  Vuoristo kuitenkin on alue, jossa yleensä joka talvi sataa lunta, ja luonto peittyy valkoiseen muutamaksi päiväksi. Tällöin monet, erityisesti nuoret ajavat vuoristoon ruuhkaksi asti ihastelemaan ja leikkimään lumisotaa. Näin ihan samalla tavalla, kuin Suomessakin lapset leikkivät lumen kanssa. 

  Taiwanissa ei juurikaan ole kuitenkaan tietoa talvesta, kuin vuoristossa. Niin sanotun talven aikaan lämpötila täällä pääkaupungissakin on päiväsaikaan yleensä vähintään +15 astetta lämpötilan noustessa joskus suomalaisiin hellelukemiin. 

  Talven näkee täällä kaikista parhaiten ihmisistä, kuin säätiedoituksista tai ulkoilmasta. Nimittäin jostain ihmiset aina ’talven’ aikaan kaivavat talvitakkinsa, -saappaansa, vantut ja pipot. Virkatut vantut ja pipot myös näyttävät olevan trendikkäitä etenkin nuorten keskuudessa. 

  Kaipa täällä talvi, lumi ja viileys, koetaan niin eksoottisena, että siitä halutan sitten ottaa kaikki huvi irti, jos siihen on vähänkin mahdollisuus. Siitä myös vinkiksi suomalaiseen matkailumarkkinointiin.

  Itse yritin ensimmäisen vuoden aikana täällä tammikuussa ja helmikuussa pärjätä usein t-paidassa, ihan vaan näyttääkseni. Kieltämättä joskus kosteus ja pieni viima kyllä pisti ihon kananlihalle. Ei siis aina ne lämpöasteet ratkaise, vaan se tunne ja mielikuva. 

  Petteri Lehto
  Tuulplan Oy

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:

Tuulplan Oy
sales@tuulplan.fi